In 2020 kocht Intercommunale Leiedal, in afspraak met de gemeente Avelgem, de gronden van de site Pattyne-Duprez in de Avelgemse Scheldemeersen. Een industriële zone van 1,2 ha groot aan een oude Scheldearm, die vandaag volledig verhard en bebouwd is. De aankoop van de gronden gebeurde met een duidelijke doelstelling: de site ontharden en het geïsoleerde stukje industriezone omvormen tot een groenblauwe zone om het historische landschap van de Avelgemse Scheldemeersen te herstellen.
Stap per stap
De ontharding, de sloop en de groene inrichting van de site zal in twee fases gebeuren. De eerste fase bestaat uit de sloop en de ontharding van het gedeelte van het bedrijventerrein waarvan de loodsen al een tijdje leegstaan en in verval zijn geraakt. De tweede fase focust op de noordelijke percelen en de gebouwen die vandaag nog economische activiteiten huisvesten.
Natuurlijke inrichting
In 2023 begon Leiedal samen met de gemeente alle nodige informatie te verzamelen. Samen met Natuurpunt Avelgem, instanties van de Vlaamse overheid en allerlei experten werd nagegaan op basis van welke (natuurlijke) principes de site het best ingericht kan worden. Hoe kunnen we omgaan met het (grond)water op de site? Op welke manier kan de biodiversiteit gemaximaliseerd worden? Hoe sluit de site het best aan bij het natuurlijke landschap van de Scheldemeersen…?
Een brievenbus op de site en een digitale bevraging verzamelden dan weer de ideeën van omwonenden. In meer dan 220 inzendingen maakten zij duidelijk dat de site effectief natuurlijk moet worden ingericht, met de mogelijkheid om er te wandelen en in een natuurlijke omgeving te verpozen.
En nu… aan de slag!
Nu, in 2024, kunnen we dus echt van start. In april staat de sloop van fase 1 al op de planning, waarbij liefst 6000 m² verharding zal verdwijnen. Op basis van wat er onder de meer dan 50 jaar oude beton- en asfaltlaag wordt aangetroffen, kan het inrichtingsplan voor de hele site verder afgestemd en gefinaliseerd worden.
Begin 2025 kunnen, na de sloop van fase 1, de inrichtingswerken van start gaan. Zo worden voor deze fase onder meer een verlaagde infiltratiezone, een struikenzone in hakhoutbeheer en een stenige biotoop voorzien. Hoe de volledige inrichting van de site er zal uitzien na de sloop wordt ook snel gecommuniceerd. Bij de start van de sloop stellen we de aannemer voor, welke werken die zal uitvoeren en de eerste inrichtingsschetsen. Dit najaar, op een infomoment, zal toelichting gegeven worden bij de uitgewerkte inrichtingsplannen.
Voor de gebouwen die vandaag nog in gebruik zijn - fase 2 - kwam Leiedal met de gemeente en het bedrijf dat de gebouwen gebruikt overeen om de resterende bedrijfsactiviteiten tegen 2029 te laten uitdoven. Om daarna ook die 6500 m² verharding te laten verdwijnen en om te vormen tot een prachtige groene biotoop.