Op 19 juni 2008 kende het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) het officiële Vlaamse erkenningslabel 'streekproduct' toe aan de Avelgemse perentaart.
Het ontstaan van de Avelgemse Perentaart begint bij de typische perenmoes. Het moet eind jaren 1800 geweest zijn dat men een oplossing zocht om de ‘kiesmadammen' te gebruiken. De Kiesmadammen waren de harde, onrijpe, stoofperen die tijdens de maand september te vroeg werden afgerukt door de wind.
Ze lieten de peren ‘trekken' met suiker, om ze goed te zoeten.
Nadien werd er perenmoes van gemaakt. Het was overigens ook een uitstekende manier om de peren langer te bewaren.
Die perenmoes werd uiteindelijk het hoofdbestanddeel van de Avelgemse Perentaart; een traditie die ontstond in Bakkerij Lateur-Gezelle in de Doorniksesteenweg te Avelgem waar Stijn Streuvels (alias Frank Lateur) leefde, bakte en schreef van 1887 tot 1905.
De perentaart bleef bewaard in alle omstandigheden. Men kon ze gerust 5 dagen laten staan zonder dat ze ook maar enige goede smaak verloor of er minder lekker uitzag. In die tijd was dat natuurlijk ook een héél groot voordeel! In de volksmond werd zelfs soms lachend gezegd: "ze smaakt best van al met haar op", al was daar natuurlijk geen sprake van!
De perentaart werd ook snel gelinkt aan de kermis in september en al vlug werd de taart niet alleen meer gebakken door de bakker. Ook de huismoeders probeerden het recept (vooral de kruidenmengeling) te achterhalen en na te bootsen. De lekkernij werd immers door iedereen geapprecieerd.
Ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van Streuvels vierde heel Avelgem feest en werd de klassieke perentaart (specialiteit van Lateur) opnieuw in ere hersteld. Ze werd opnieuw zo beroemd in de streek dat er zelfs een toneelstuk aan opgedragen werd.
De Avelgemse perentaart moet je dus zeker geproefd hebben! Ze is te koop bij bakkerij Corne en bakkerij Taelman in Avelgem.